Az imáról

Imák alkalmakra

Egyéb imádságok

Karácsonyi imádságok a bizánci liturgia istentiszteleti énekeiből

2010.12.11.

Dr. Rohály Ferenc fordításai alapján összeállította: Lakatos László atya.

Részletek>>

Imádságok a Szentlélekhez

2010. 11. 27.

Imádságos elmélkedés a szentlélekről. Fordította: Lakatos László atya.

Részletek>>

Jézus ima

2009. 01. 04.

„Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön”.Mindenki ismeri a Jézus imát, keleti hagyományunk gyöngyszemét. Van, aki ima közben a teljes mondatot ismétli, de van, aki csak a „Jézus Krisztus” szavakat.

Részletek>>

Lakatos László atya fordításai

2008. 10. 21.

Isten közelsége>>

Egy névtelen szent csodálatos értekezése az isteni imádságnak: nevezetesen az „Úr Jézus Krisztus Isten Fia, könyörülj rajtam” szavai fölött.

Jézus ima>>

Gondolatok az imádságról

2003.12.09.

Sokan vannak, akik nem tudják kellően átérezni az imádság szerepét, jelentőségét. Miért imádkozunk, miért imádkozzunk? Talán segítséget nyújthat ebben a következő idézetgyűjtemény.

Részletek>>

 

Reggeli ima

2003.12.09.

Rohanó világunkban egyre kevesebb az idő magunkra, a szemlélődésre, és sajnos az imádságra is. Erre pedig napjainkban is komoly szükségünk van. Érdemes tehát imádsággal kezdeni napjainkat.

Talán éppen ezzel >>

Étkezések előtti és utáni imádságok

2003.12.09.

Az étkezések nem csupán anyagcsere folyamatok, hanem szakrális jelentéssel is bírnak. Ami az asztalunkra kerül, az nem csupán a mi munkánk gyümölcse, hanem sokkal inkább Isten ajándéka, aki lehetővé tette, hogy legyen mit ennünk. Ezért is kérjük, hogy áldja meg ételeinket, illetve ezért is köszönjük meg a kapott javakat.

Étkezés előtti imádság >>

Étkezés utáni imádság >>

Hitvallás

2003.12.09.

Hitünk foglalata az Apostoli Hitvallás. Ebben meg van minden fogalmazva, hogy mit, és miként hiszünk. Elhangzik a Szent Liturgiákon éppúgy, mint a Rózsafüzér elimádkozása során.

Az ima szövege >>

Szokásos kezdet

2003.12.09.

A görögkatolikusoknál a „szokásos kezdet” egyféle bevezetése az Istenhez fordulásnak segíti a „ráhangolódást” az imádságra.

A szokásos kezdet szövege >>

50. zsoltár

Istenhez csak alázattal, bűnbánattal közeledhetünk. Az 50. zsoltár ehhez ad példát nekünk.

A zsoltár szövege >>

Az Istenszülőhöz

2003.12.09.

Szűz Mária nem egyszerűen egy ember, hanem olyan ember, aki tejes valójában befogadta az Igét, és Isten arra méltatta, hogy Isten szülője lehessen. Imáinkban ezért kérjük az ő közbenjárását.

Az ima szövege >>

Ima bűnbocsánatért

2003.12.09.

Az ember döntésétől függően Isten szeretetével, irgalmasságával, vagy igazságosságával találkozhat. Az előbbihez azonban valóságos bűnbánatra van szükség.

Az ima szövege >>

Felebarátainkért

2003.12.09.

Nem csak nekünk van szükségünk Isten kegyelmére, de felebarátainknak is. Talán az egyik legnagyobb jó, amit irányukban tehetünk, ha imádkozunk értük.

Az ima szövege >>