Pünkösdi, pünkösd utáni időszak

Lakatos László:

Nagyboldogasszony napjára

2011.07.22.

A mai utrenye egyik éneke azt állítja, hogy Mária halála tulajdonképpen diadalünnep. Egyházunk nem a gyász napjának, hanem a megdicsőülés ünnepének tartja a mai napot. Az Ő számára a halál egy tiszteletre és csodálatra méltó élet után a legnagyobb megtiszteltetést adta.

Részletek>>

Lakatos László:

Úrszínváltozásra

2011.07.22.

Uram, jó nekünk itt lenni! Így kiáltott fel a boldog Péter apostol. Boldog volt, mert látta a színében átváltozott, mennyei fényben ragyogó, és az égiekkel társalkodó Jézust. Három hajlékot is akart készíteni, hogy ez a boldog jelenet minél tovább tartson. Mit tett ez a három, egyszerű halász-emberből lett apostol eddigi életében, hogy ilyen nagy jutalomban részesült?

Részletek>>

Lakatos László:

Pünkösdre

A Jézus mennybe menetele utáni 10. napon, az imádkozó, és Szentlelket váró apostolok, különös jelenségre lettek figyelmesek. Hevesen zúgó szélnek hallották a hangját. A szél után nyelv-alakú tüzes lángok jelentek meg mindenki feje fölött és mindnyájan beteltek Szentlélekkel.

Részletek>>

Dr Cselényi István Gábor:

Pünkösdi katavászia és kánon

2011.05.19.

Az alábbi linken a kánon kottáit érheti el.

Részletek>>

Rejtett ünnepeink – Pünkösdi időszak

2005. 05. 26.

A Szent Nagyböjt drámai liturgikus környezete és lelki küzdelmei után, a Húsvét spirituális élményével, és a Szent Ötvened felszabadultságát követően, az egyházi év, vagy a liturgikus rend leghosszabb időszaka következik.

Részletek>>

Rejtett nagy ünnepeink – a Szent Ötvened közepe

2005. 04. 06.

Valószínűleg a keleti kereszténységben jártasak számára sem tartozik a nagy ünnepek közé a szent ötvened közepe.

Részletek>>