A házasélet

A gyermek születéséig

A szerelem arra hívatott, hogy gyümölcsöt teremjen. Az ember azért köt házasságot, hogy családot alapítson. Gyermekeket hívunk életre, fölneveljük őket, taníttatjuk őket… A gyermek gazdagítja szerelmünket.

A gyermeknek azonban édesapára és édesanyára van szüksége! Számukra a megfelelő légkört biztosítani kell! A nagy írók is ezt tartják: a család az ahonnan elindul a melegség és a jó az emberek közé!

·        „Azon a napon, melyen ti nem égtek a szeretettől, a többiek meg fognak fagyni!” (Francois Mauriac)

·        „Szegények, koldusszegények azok, akik nem szeretnek mást, csak önmagukat!” (Schiller).

Jó, ha már a jegyben járáskor közös határozott elképzeléssel rendelkezik a pár arról, hogy milyen nagyságú családot szeretne. Hány gyermek legyen? Bizony erről beszélgetni kell. Meg kell ismerni egymás elképzeléseit, terveit. Persze azt is jó tudni, hogy hány gyermekes család az ideális családkép.

Egy gyermek kevés. Két gyermek a szülők helyett elég! Három gyermek már nemzetet gyarapít! (Szólás-mondás). A demográfusok szerint pedig még a három gyermek is csak a szinten tartáshoz elég.

A mai helyzet nem kedvez a nagy családoknak! De ne gondoljuk, hogy ez csak ma van így. Régen is nagy áldozatokat kellett vállalni a gyermekekért.

A gyermek fogadására készülni kell!

Másképpen készül a feleség és másképpen a férj!

Ezeket a különbségeket ismerni kell, különben igen váratlanul tud bennünket érinteni még a legtermészetesebb dolog is.

Miben áll az előkészület a feleség, a leendő édesanya esetében.

A nő testi adottságainál fogva már gyermekkorától készül az anyaságra. A kislánynak a legkedvesebb játéka a baba. Amikor pedig a kislányból felnőtt nő lesz, boldog feleség, érlelődik benne a gyermek utáni vágy. Áldott állapotában, a terhesség idején minden előkészület a gyermekvállalást szolgálja: a terhességi tanácsadás; testének jelzései; a kilenc hónap alatti fokozatos kibontakozás! És amikor elérkezik a szülés ideje, és megtörtént a „csoda”, a kicsi fölsírt, enni kér, védelemre szorul, anyára van szüksége!

Ekkorra a férj már teljesen háttérbe szorul!

Miben áll az előkészület a férj esetében?

A férfit nem sok dolog készíti fel az apaságra. Többnyire nem is foglalkoztatja mélyebben a kérdés. Egyszer, amikor hazajön a munkából és meghallja feleségétől: „Terhes vagyok!” - nyel egyet, nem is fogja fel azonnal teljes horderejében a dolgot. Látja később, hogy megváltozott a helyzet, hogy felesége áldott állapotban van, ez azt is jelenti, hogy neki fokozatosan alkalmazkodnia kell ehhez. A gyermek még nincs is a világon, de már úgy érzi, hogy feleségét csaknem elvette tőle teljesen. (Ehhez még jöhet egy helytelen magatartású anyós is!) Egyszóval, minden lehetséges!

De, amikor megszületik a gyermek, kezébe veheti, rácsodálkozik: Ez egy kis ember! Mindene megvan!

Akkor döbben rá, hogy apa lett!

És ezután jönnek a további megpróbáltatások. Előfordulhat, hogy az anyát teljesen leköti a gyermek, a férj féltékeny lesz a kicsire, amiért „elrabolta” tőle a feleségét! Egyszer ki fog fakadni: „Én már itthon senki vagyok!”

Lám! Sok minden függ a házaspáron, csak rajtuk múlik, hogy boldogok lesznek-e. Ezért tudatosan kell készülni a gyermek fogadására.

A nem kívánt gyermeknek már anyja méhében megpecsételődik jövője! Megérzi a szeretetet, vagy lététől való irtózást! Amikor a világra jön, magával hozza ezeket! Így lesz hátrányos helyzetű, vagy problémamentes gyermek!

A háttérbe szorított férj, az elhanyagolt feleség a házasság megromlását okozhatja, és azon keresztül a gyermek életét is elronthatja. Fontos, hogy amikor megjött a gyermek, akkor se hanyagolják el egymást a házastársak. Szakítsanak időt egymás számára, szakítsanak időt a bensőséges találkozásokra, beszélgetésekre.