Myró

Myró: olajfa bogyójából sajtolt olaj, amelyhez a balzsammal együtt 33 féle illatszert vegyítenek. Szabály szerint a myrófőzés ünnepélyes szertartás, amely nagyhétfőn kezdődik és 3 napig tart. A püspök a nagycsütörtöki Liturgián áldja meg, a megáldás csak neki van fenntartva. Egyes egyházakban az a szokás, hogy a myrót a legfőbb püspök (pátriárka, érsek, stb.) áldja meg, és ő osztja szét az alája tartozó püspököknek. Nem kötelező évente myrót szentelni. A myrót elsősorban a bérmálás szentségének kiszolgáltatásához használják, a bérmálás érvényességéhez tartozik hozzá. Más szentelményeknél (pl. templom, szent edények szentelésekor) is használják.

Kapcsolódó anyagok:

§    Liturgikus lexikon

 

(A szócikket írta: Lakatos László)