Hús nélküli ételek

Húsvéti ételek

Sárga Túró

2011.03.02.

A sárga túró a pászkakosár nélkülözhetetlen tartozéka. A túróhoz csupán állagában van köze. Édes ízével a sós főtt sonkának és a reszelt tormának étvágygerjesztő társa.

Részletek>>

Böjti ételek

Főételek

Paprikás krumpli

2011.03.02.

Részletek>>

Krumpli zsámiska

2011.03.02.

Részletek>>

Rázalék

2011.03.02.

Részletek>>

„Törve gruja” Tört Krumpli

2011.03.02.

Részletek>>

Levesek

Krumplileves

2011.03.02.

Részletek>>

Habart krumplileves

2011.03.02.

Részletek>>

Paradicsomleves (elkészíthető olaj nélkül is)

2011.03.18.

Részletek>>

Zöldséglevesek – zöldborsó, zöldbab, krumpli, karalábé, karfiol (elkészíthető olaj nélkül is)

2011.03.18.

Részletek>>

Zöldséglevesek másképpen –zöldbab, krumpli, karalábé, karfiol

2011.03.18.

Részletek>>

Sárgaborsó, és lencseleves (elkészíthető olaj nélkül is)

2011.03.18.

Részletek>>

Speciális

Kolliva

2011.03.10.

A kolliva (gör. kóllübosz, „áldozat”), főtt (hántolt) búzából, mézből, befőttből és más csemegékből összeállított étel. Eredete a IV. századig nyúlik vissza. Böjti eledel. A Tipikon a kolliva megáldását nagyböjt első hetében a pénteki Előre Megszentelt Adományok Liturgiájának végére írja elő, Szent Tivadar vértanú (†307) tiszteletére.

Részletek>>

Proszfórakészítés

2011.02.07.

A proszfóra az, az áldozati kenyér, melyből a pap a Szent Liturgiához szükséges kenyér-részeket lándzsával kivágja. Külön erre az alkalomra sütik. Többféle elkészítési módja, „receptje” van, melyek közül egyet ismertetünk.

Részletek>>

 

Ünnepek, ünnepkörök

Általános

§    Ünnepeink, a szertartások változó részei

Karácsonyi ünnepkör

§    Írások, kották, hanganyagok

Karácsonytól nagyböjtig

§    Írások, kották, hanganyagok

Nagyböjti, húsvéti ünnepkör

§    Írások, kották, hanganyagok

§    Elmélkedések

Előszentelt Liturgia

§    Írások, kották, hanganyagok

Krétai szent András Bűnbánati kánonja

§    Írások, kották, hanganyagok

Pünkösdi, pünkösd utáni időszak

§    Írások, kották, hanganyagok

Segédanyagok

§    Egyházismeret

§    Akathisztoszok

§    Ünnepek

§    Hangtár

§    Kottatár

§    Konyha

§    Néprajz

§    Történelem

§    Hitélet

§    Jegyes oktatás

§    Hittan

§    Liturgikus lexikon

§    Segédanyagok

§    Könyvajánló

§    Diavetítések

§    Letöltések

 

Levesek

Rántott és csurgatott tojásleves

2011.03.18.

Részletek>>

Gombaleves

2011.03.18.

Részletek>>

Gyümölcsleves (alma, meggy, vegyes)

2011.03.18.

Részletek>>

Feltétek

Pirított hagyma

2011.03.31.

Részletek>>

Sajtpuffancs

2011.03.31.

Részletek>>

Rántott sajt

2011.03.31.

Részletek>>

Rántott gombafejek

2011.03.31.

Részletek>>

Töltött gombafejek

2011.03.31.

Részletek>>

Gombapörkölt (-paprikás)

2011.03.31.

Részletek>>

Rizsropogós

2011.03.31.

Részletek>>

 

Egytálételek

Karfiol zsemlemorzsában

2011.03.31.

Részletek>>

Sós palacsinták

2011.03.31.

Részletek>>

Mákos vagy diós guba

2011.03.31.

Részletek>>

Piros szószos tészta (a gyerekeim nevezték el így)

2011.03.31.

Részletek>>

Túrógombóc

2011.03.31.

Részletek>>

Rizsfelfújt

2011.03.31.

Részletek>>

Langalló, kenyérlángos

2011.03.31.

Részletek>>

Pizza

2011.03.31.

Részletek>>

Tojásos galuska

2011.03.31.

Részletek>>

Tepsis krumpli

2011.03.31.

Részletek>>

Rakott krumpli

2011.03.31.

Részletek>>

Karfiol zsemlemorzsában

2011.03.31.

Részletek>>

Töltött zsömle

2011.03.31.

Részletek>>

Sóska főzelék

2011.03.31.

Részletek>>

Parajfőzelék

2011.03.31.

Részletek>>